15 Oct
15Oct

Je ziet het vaak langskomen, iedereen is op zoek naar geluk. Maar wat is het nu en wellicht een betere vraag: hoe kun je het bereiken? 

Je kent de slogans vast wel: 

Geluk is de weg niet de bestemming! Ik zag hem vaak op campers of affiches voorbijkomen en ja dat klinkt heel mooi en lijkt zo makkelijk, maar eigenlijk begreep ik hem toen nog niet! Laten we er eens dieper op inzoomen. 

Geluk is de weg 

Ben jij gelukkig of zie jij je leven als een zoektocht naar geluk? Mijn dochter vroeg het laatst en ik hoefde er niet lang over na te denken: ‘Ja, ik voel mij af en toe best gelukkig, en ja er zijn ook tijden dat het minder is.’ ‘Ben je altijd al zo gelukkig geweest?’ vroeg ze. Daar kon ik geen bevestigend antwoord op geven: ‘Nee, ik heb mijn leven als een zoektocht ervaren, totdat ik mijn weg naar geluk vond.’ Het is namelijk best een zoektocht, en ook ik wist niet wat ik nu precies zocht. Ik zocht liefde en geluk in mijn relaties, harmonie weer in mijn gezin na de scheiding, en zocht steeds weer de bevestiging en erkenning in mijn harde werken. Maar ik vond het niet. 

Op zoek naar het geluk 

En zo zijn er veel mensen aan het zoeken. Naar liefde, geluk, erkenning en acceptatie. Ben jij ook op zoek? Dan zoek je – net als ik deed – op de verkeerde plek. Je zoekt het namelijk buiten jouzelf, in je relaties, in je werk, in je spullen, in je gezin, je familie of waar dan ook. Maar daar zal je het geluk nooit vinden. Sorry… ☹ Alles wat je eigenlijk zoekt, is namelijk in jou zelf te vinden. Alles wat jij zoekt is er al – dat is het mooie. Je zoektocht begint bij jou en eindigt bij jou. En zodra ik dát pad op ging, een pad van bewustwording, voelde ik: ja dit is prettig, hier ervaar ik wat dan wellicht geluk heet. 

Zo wordt geluk de weg 

We geloven vaak dat geluk de bestemming is van je zoektocht, als beloning voor het lange zoeken en al die stappen die je hebt gezet in je leven. Maar sorry dan moet ik je nu uit deze droom halen. Dat is namelijk een grote misvatting. Er is geen weg naar geluk. 

Geluk ís de weg

Geluk zit in de kleine momenten, met je vriendinnen aan tafel, even rustig op de bank met een kopje thee of een boek, een strandwandeling maken, een onverwacht uitje, of zoals vanochtend het gesprek met mijn dochter. En dat ervaarde ik als een prachtig besef: weten dat geluk er eigenlijk altijd is. Het on-geluk uit het verleden krijgt dan ook ineens een heel ander perspectief, want ook toen was geluk er al. Maar misschien stond ik er niet open voor en/of zocht ik in de verkeerde richting. 

Geluk is een diepere laag van jezelf 

Geluk is dus niet dat droomhuis, die ideale partner, een reis naar Bali. Het is veel groter dan dat. Het gaat over zingeving en inhoud geven aan je leven. Over het (her)ont-dekken en ont-wikkelen van het werkelijke doel van jouw leven. Jouw talent, want die heb jij!

Vaak heeft men het dan over een ‘missie’ hebben, maar dat vind ik zo groots klinken, ik zeg liever dat doen waar jij goed in bent, wat jou blij maakt en wat van betekenis is voor anderen. Zodat jij de aarde iets mooier maakt! 

Geluk is niet altijd leuk 

Weet ook dat geluk niet altijd blij zijn is of dat je het altijd leuk moet hebben. Dat was ook zo’n trigger bij mij. Als we het maar leuk hebben dan is alles goed. Pff wat kostte me dat een energie. En lukte dat? Nee… helaas. En het zoog me helemaal leeg. En ja dat deed ik helemaal zelf ☹. Auw.  

Geluk is dus de weg. En dat is soms heel moeilijk te zien, want het leven kan je zoveel pijn geven. Maar de weg van geluk is dat jij je bewust wordt van de diepere lagen in jezelf. Juist waar het geluk zo moeilijk te vinden lijkt. Geluk zit vooral in de moeilijke momenten van je leven. In de confrontatie met pijn en verdriet kom je vaak in de verleiding om geluk buiten jezelf te gaan zoeken. Verdoven noem ik dat ook wel. We gaan buitensporig eten, drinken of shoppen. Even mag dat best, maar het is niet de oplossing. 

Wat te doen? 

Op een minder fijn moment is het belangrijk om de hobbels die je tegenkomt te nemen en er niet voor weg te lopen. Je verdriet te doorvoelen, rouwen om het verlies. Omarm het maar. En ja ik weet dat is niet eenvoudig, maar wel de weg van geluk. Want in de hobbels liggen je grootste geluksmomenten verstopt. Het wil alleen gezien worden! 

Wat zoek jij? 

Ben jij ook maar steeds op zoek naar die rust in je leven, de zingeving en dat moment van geluk? Zoek je naar van alles wat je leven aangenaam maakt? En voel je je vervolgens ongelukkig, omdat je het niet vindt? Stop dan met zoeken, want juist door stil te gaan staan vind je het. Stop met hunkeren naar alles waar je naar op zoek bent. Je zoektocht houd je gevangen en maakt dat je nog harder en meer zoekt. Het put je namelijk helemaal uit. Wat belemmert jou in het bewandelen van jouw weg van geluk? Welke hindernissen heb jij voor jezelf opgeworpen? 

De enige weg is de weg naar binnen 

Ga naar binnen. Daar is je geluk te vinden. Daar vind je rust en zekerheid. Daar vind je waar het leven jou toe roept. Stel je zelf eens de volgende vragen: 

  • Wie ben ik en wat is de bijdrage die ik aan deze wereld wil geven?
  • Welke van mijn talenten zou ik graag met anderen willen delen?
  • Wat is de betekenis die ik aan mijn omgeving kan geven?
  • Waar word ik nu zo blij van en doe ik met gemak?

Op het moment dat je besluit dat dit de leidraad is in je leven, voel je geluk. Echt geluk. Geluk, dat bestaat uit erkenning, waardering, zekerheid, vertrouwen, harmonie en liefde. Ook al heb je de antwoorden nog niet, alleen al het besluit dat dit je leidraad is, zal een verandering bij je teweeg brengen. Veel succes lieve JIJ! 😊

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.