13 Aug
13Aug

Jouw lichaam heelt zichzelf de hele dag.

 

Niet de arts, maar het lichaam geneest de ziekte. 

Dit zei Hippocrates al eens 400 jaar voor Christus. En zo is het ook. Zolang je het maar niet zelf in de weg gaat zitten. 

Dit kun je namelijk op veel manieren doen. Uiteraard niet bewust, want waarom zou je jezelf In de weg gaan zitten? 

De meest voorkomende manier is met je gedachten. Je kunt letterlijk met je gedachten je lichaam bedwingen. 
Een voorbeeld: 
Wanneer er op 100 m afstand een toilet is en je moet nodig, red je dat precies. Wordt  er echter vlak voor dat moment de toiletpot nog eens 20 m verplaatst., dan doe je het in je broek. Maar als het vanaf het begin al 120 m was geweest, had je het wel gered.  Je kunt je dus op zo'n afstand instellen en je lichaam als het ware bedwingen. 

Dit gaat dus best ver hè. Je kunt vast wel de verhalen van mensen die hun dood uitstellen, omdat hun dochter gaat trouwen. Of omdat ze de geboorte van een kleinkind willen meemaken. Zelfs dat lukt best in veel gevallen. 

Met je gedachten kun je dus een hoop bewerkstelligen. Maar ze kunnen je ook aardig In de weg zitten. Je lichaam geeft heel veel signalen af, die je in het begin makkelijk kunt negeren. Kleine pijntjes of ongemakjes die je naar de achtergrond drukt, zodat je kunt blijven functioneren. Op sommige momenten is dat prima. Maar het is goed om die signalen wel serieus te nemen, voordat het te laat is. 

Weet je opeens de naam niet meer van je buurman? Dat kan door stress of vermoeidheid komen. Maar ook bijvoorbeeld door een tekort aan schildklierhormoon. De pijn in je nek zou ook kunnen zijn door het vele zitten, maar het kan ook zijn dat je teveel op je nek neemt. Zulke pijntjes en klachten kun je heel makkelijk wegdenken, maar de signalen worden uiteraard steeds sterker. 

Voordat mensen echt heel ziek worden, hebben ze al heel veel signalen gekregen, die ze wegdrukken. En ja, waar moet je dan allemaal naar kijken? 

Emoties 

Allereerst moet je kijken naar emoties. Woede kan enorme effecten hebben. Het kan zelfs de oorzaak van een hernia zijn. Als je onbewuste woede in je hebt, kropt zich dit op tot een blokkade en kan zo een gedeelte uitzetten. Als gevolg van verdriet kun je zo maar minder eetlust krijgen. Je immuunsysteem verzwakt en wellicht krijg je een hogere bloeddruk en ervaar je ineens lichamelijke klachten. Angst kan letterlijk voor hartkloppingen zorgen, duizeligheid en in het ergste geval voor chronische lichamelijke en onverklaarbare klachten zorgen. 

Eén op de 6 mensen heeft hier last van. De klachten zijn het gevolg van angsten en depressies. En daar komt nog bij de gevoelens van er niet mogen zijn, je waardeloos voelen, je minderwaardig voelen of je niet goed genoeg voelen. Ook dat zijn stuk voor stuk emoties die allerlei klachten kunnen veroorzaken. 

Gevoelens, emoties en stress kunnen dus wel degelijk lichamelijke klachten veroorzaken. Dus is het goed om dit te gaan onderzoeken, op te sporen en te veranderen. 

Overtuigingen

Wat geloof jij over de wereld? 

Over jezelf, over anderen, over je werk, je relaties, de liefde of geld? Wat jij gelooft, vind je belangrijk, anders zou je dat niet geloven. Wat jij gelooft - en wat je dus belangrijk vindt - zie je ook terug in de wereld. 

Je kent vast wel het Baider Meinhof fenomeen. Ook wel de “frequentie illusie” genoemd. In een vorig blog legde ik dit al eens uit. Je wilt een blauwe auto kopen en opeens zie je overal blauwe auto’s. Als de auto gekocht is of je wilt hem toch niet meer, zie je ze ineens ook niet meer. Jouw geloof is zo ook een filter: 

Wat jij gelooft zie je en wat je niet gelooft  zie je ook niet. 

Een ander fenomeen. Het heet InAttentional Blindness. Onlangs was ik op zoek naar de boter en dus kijk je in de koelkast. Ik zag niks staan en dacht dus dat het er niet was. Ik deed de koelkastdeur weer dicht en vroeg aan de kinderen: “Waar is de boter?”, “Als je de deur opendoet, staat het recht voor je.” zegt mijn dochter. Dat kan niet, dacht ik, en ik deed opnieuw de deur open en ja hoor, daar stond het potje boter. Ik dacht dat ik gek werd. 😉 

Dit fenomeen heeft met meerdere dingen te maken. Eentje ervan is, dat je niet gelooft dat het er staat en daardoor wordt het niet waargenomen. Je kent dit vast ook wel in je eigen leven. Neem alleen al het fenomeen Sinterklaas. Als kind geloof je erin en dus was hij echt. Totdat je wist dat hij niet echt was, je kon op dat moment niet meer terug naar het ‘oude geloof’. 

Je zag het toen direct anders. En zo is het met veel dingen. Als jij gelooft dat je bijwerkingen krijgt van dat ene medicijn, dan is de kans aanzienlijk dat je die bijwerking ook krijgt. Andersom geldt hetzelfde als jij gelooft dat het medicijn voor jou werkt, vergroot jezelf de werking ervan. 

Een pijnklacht waarvan iemand gelooft dat hij ernstig is kan zelfs uitmonden in een onverklaarbare chronische klacht. Hiermee zeg ik niet dat het niet als iets fysieks kan zijn, wat de pijn veroorzaakt. Maar dat het regelmatig voorkomt dat mensen dit dus zelf doen. Niet bewust natuurlijk. Maar met hun geloof en overtuigingen. 

Nu mijn vraag aan jou: Wat geloof jij over jezelf?

  • Welke overtuigingen van vroeger draag jij nu nog mee en die wellicht niet echt helpend zijn?
  • Welke onbewuste woede zit er nog in jou vast en blokkeert jouw levensgeluk?
  • Wat haal jij je steeds weer op je nek?
  • Of draag jij die last van de ander op je schouders?
  • Wat geloof jij dat Waar is? 

Pak eens een pen en papier en schrijf jouw ongemakken eens op, waar heb je nog steeds zo veel last van? Wat maakt jou steeds zo boos? Waar kun je echt niet tegen? Diep duiken dus in je ziel, heet dat! 

De oplossing lijkt simpel, maar is het zeker niet! 

Echter als jij EIGENAARSCHAP gaat nemen over jouw eigen leven start je jouw helingsproces!  


Bron: Edwin Selij - boek: je hebt het niet, je doet het!

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.