Mooie inzichten die je hebt gevonden en die je inspireren, vormen soms bijna een handleiding voor je eigen leven en mentale gezondheid. Maar hoe onthoud je ze?
We kennen het allemaal: we doen cursussen, lezen boeken, volgen soms eens een workshop om ons beter in ons vel te gaan voelen. Maar eenmaal thuis gekomen en een week later zijn we al die mooie inzichten alweer vergeten. Chips! Waar hebben we het dan voor gedaan?
Wellicht onthoud je er iets van en heb je al een oefening gedaan, maar toch lukt het maar niet om je beter, vrijer en rustiger te voelen. Gewoon BLIJ! Ik doe toch zoveel, ik lees zoveel maar het lukt me niet! Ik blijf me stuurloos voelen en het leven overkomt me. HELLLUP....
JA heel herkenbaar, niet? Ook ik deed het. Ik dacht als ik nu dit boek, of deze workshop volg dan gaat het vast snel beter met me. Want zij weet het, deze workshop gaat me helpen. Maar ja een week later, terug in mijn dagelijkse ritme was ik toch weer terug bij af.
Een mens kan niet na 1 workshop of boek ineens veranderen. NEE helaas. Jouw brein moet wennen aan deze nieuwe info, het moet hem meerdere malen gezegd worden. Een nieuwe gewoonte gaat jouw lichaam pas overnemen/toepassen als hij het minstens 21x heeft gehoord/gelezen/gezien.
Stukje theorie
Jouw brein is jouw harde schijf en slaat alles op. Pas wanneer je iets herhaalt, komt het terecht in je langetermijngeheugen. In je kortetermijngeheugen is niet veel opslagruimte: oude informatie wordt daar gewoon vervangen door nieuwe wanneer de ruimte vol is. Dus hoe vaker je iets opnieuw leest, hoe groter de kans dat het wordt opgeslagen in je langetermijngeheugen.
Nu moet er ook nog een extra stap gedaan worden. ACTIE! Kennis zonder actie is waardeloos. Je moet de opgedane kennis ook in praktijk gaan brengen en je moet het gaan snappen!
TIP 1
De volgende keer wanneer je een cursus volgt ga je nadien direct die inzichten opschrijven die wat voor jou betekenen, die je een tip geven, aha momentjes. Schrijf er niet teveel op, dat kun je niet verwerken. Ga stap voor stap.
# Maak vervolgens voor jezelf ook een actie plannetje
# Wat wil ik deze week hieraan/hiermee doen? Wat kan ik vandaag doen?
# Aan het einde van de week zet je in je agenda: Wat heb ik deze week kunnen doen, wat is gelukt? En lukte het niet, geen man overboord hè! Wees lief voor jezelf. Neem gewoon een nieuw moment en plan het in!
Ja dit klinkt heel schoolmeesterachtig maar je moet het jezelf herinneren. Wees ook streng voor jezelf, zet jezelf als prioriteit neer! Blijf stappen, stop niet na de eerste mislukte poging.
TIP 2
Mijn oplossing was om de verzamelde inzichten, kort en bondig in een notitieboekje op te schrijven dat altijd wel in een tas past – zodat ik ze steeds weer kan lezen wanneer ik dat nodig vind. Net zoals vroeger wanneer je een uittreksel maakte voor een proefwerk, maak je nu een uittreksel van je inzichten, affirmaties, tips.
Stop het notitieboekje dan bijvoorbeeld in je tas of leg het naast je bed. Pak het er dan bij op momenten wanneer je je niet lekker voelt OF op een moment waarop je even niets anders te doen hebt (omdat de batterij van je telefoon leeg is, in de trein zit of op de WC :-). En soms pak ik het er heel bewust bij omdat de stresssignalen zich weer aandienen. Dat laatste is niet persé erg trouwens: ‘Zolang ze van voorbijgaande aard zijn, zijn ze onschuldig, normale stressverschijnselen zijn pas alarmerend, wanneer ze na afloop van de stresssituatie doorgaan of wanneer iemand er voortdurend of zeer regelmatig last van heeft.’
En zo zal de informatie zich langzaam in je langetermijngeheugen nestelen en gaat het een gewoonte worden. Herhalen herhalen is dus de oplossing!
Probeer het eens uit, baat het niet dan schaadt het niet én je bent ook nog eens met jezelf bezig en dit verhoogt weer je zelfliefde! Veel plezier en laat hieronder eens weten wat jouw ervaringen hiermee zijn!
En kun je wel wat hulp gebruiken, kom dan eens langs in mijn praktijk dan lopen we er samen eens door!